Når folk blir spurt om hva som er best, den originale eller den reviderte utgaven av et produkt eller tjeneste, så er flertallet aldri i tvil: den reviderte er bedre, selv om den er akkurat lik. Vi er sikre på at den siste versjonen av et utkast til en kundemail, en CV eller en kampanjestrategi (eller denne artikkelen) er bedre enn den første.
Research gjort av forskere ved Harvard og Chicago Universitet viser at vi føler oss sikre på valg som ikke er målbart bedre. Velkommen til menneskeheten. Hva så med valg av byråer eller andre produkter, og valg partnere innen B2B? Ikke overraskende er det akkurat likt. Fordi de fleste parametere er umulig å måle helt objektiv, velger vi ut ifra det som følelse riktig. Og la det være sagt, hva som skaper den følelsen kan og vil variere stort. Men en ting er sikkert, om du bare gjør det samme hele tiden, vil du falle i attraksjon fordi det til enhver tid vil være noe eller noen som ser ut å utvikle dine sterke parametre videre. Ikke nødvendigvis i objektiv kvalitet, men i oppfattet kvalitet. Revidert er bedre. Betyr det at alt må forandres? Nei, men nok til at det ser ut som du er med på eller i forkant av utviklingen.
For å ta et eksempel. Mitt eget byrå Futatsu Industries opplevde etter oppstarten i 2006 fem-seks år med sterk vekst før etterspørselen begynte å flate ut. Vi var sikre på at vi hadde formelen, det å være først med å kombinere medie- og reklamebyrå rundt ett bord, men den mistet jo nyhetens interesse. Kvaliteten økte gjennom erfaring og tilpasning, men kanskje ikke oppfattelsen. Vi reviderte ikke produktet eller historien nok.
Så handler det jo om å revidere det som er riktig i forhold til strategi og opplevd relevans, så igjen er det ingen blanko oppskrift her. I tøffe tider blir det synligere hvem som har tilpasset seg, både kostnadsmessig, men også som relevant produkt. Spørsmål: led nylig konkursrammede SMFB Dinamo under overdreven tro på at merkenavnene var så sterke at etterspørsel alltid ville være der, eller var de bare uheldige med gammel gjeld? Uansett, så er årsakene for de fleste som opplever slike opp- og nedturer mangefasettert. Men du kan ikke drive med vedlikehold, du må innovere – med små eller store nyvinninger for å holde utviklingen gående og markedet interessert. Men like viktig for å styrke kraften internt - tiltrekke og motivere flinke folk, og holde kulturen offensiv.
Det er ikke bare norske reklamebyråer og mediebyråer som merker konjunkturene, McKinsey sier opp to tusen ansatte, KPMG sier opp 5% av arbeidsstokken og de fleste innen rådgivning globalt gjør det samme. Reklamemarkedet er ned kanskje 15-20%, og disse er jo ikke jevnt fordelt på aktørene i markedet. De fleste byråene i Norge kutter derfor kostnader (les: folk), bare så det er sagt, men de fleste slipper unna overskriftene. En ting som blir ekstra tydelig i disse tider er at når du ikke har tatt noen gode beslutninger på lang tid, ender du opp med å ta mange tøffe på kort tid.
Folks grunnleggende tro på at Tid = Utvikling = Forbedring, er universell. Samtidig hater de å forandre mening, vaner eller tro på egne ferdigheter. Men de som gjør det, vinner fordi de klarer å tilpasse seg ny informasjon og fornye interessen til de rundt. Tilpasningsdyktighet er til syvende og sist overlevelse, som Darwin fant ut av. Det var ikke de sterkeste dyrene, som Tyrannosaurus Rex som vant, men de med stor tilpasningsevne og liten bagasje. Så, er det lurt å ombestemme seg? Absolutt, oftere enn du tror fordi du potensielt blir en revidert (ny og bedre) utgave a deg selv – ekte eller ikke. Det er bare ekstremt ubehagelig. Men gjort riktig, vil markedet belønne deg.
Har du ikke tatt noen gode beslutninger på lang tid, ender du opp med å ta mange tøffe på kort tid.